Werken met verhalen over werksituaties

We delen vaak met anderen over situaties uit ons leven. Bijvoorbeeld over situaties die op het werk plaatsvinden. Dat gebeurt ook bij ons thuis aan deze eettafel met 5 werkenden (zie afbeelding). Een uitlokkende vraag aan de eettafel was afgelopen week: wat voor opvallends maakte jij vandaag mee op je werk?

De ene dochter (beginnend onderwijsassistent) vertelt over een situatie op school met een kind waarin ze moeilijk een weg kon vinden waardoor het kind de rest van de dag van slag leek volgens haar. Onze zoon (welzijnswerker) vertelt over twee workshops die hij die dag gaf over Welzijn op Recept. De eerste workshop ging beter dan de tweede. Dit kwam volgens hem omdat hij de tweede workshop de eerste workshop probeerde na te doen. Hij vertelde wat hij daarvan leerde. De andere dochter (onderwijsassistent i.o.) vertelde hoe leuk zij het schoolpleinmoment vond. Vanwege het spelen met de kinderen maar vooral door het kunnen verbinden met andere stagiaires wat ze anders zou missen.

Zulk soort verhalen zijn zo rijk voor ons. Ze verbinden omdat we zicht krijgen in de leefwereld van onze kinderen. Ze zeggen iets over in welke contexten onze kinderen werken en wat ze belangrijk vinden. Ze reflecteren door het delen over de situatie en onze verdiepende vragen te beantwoorden over de situatie en over hun eigen rol.

Wat als je kennis zou kunnen nemen van verhalen aan meerdere eettafels? Zou het je inzicht vergroten over wie er op je werkvloer staat en wat er voor hen van belang is? Bovendien leer je ervan en geeft het je handelingsperspectief over wat je kan doen als manager.  

Als StoryConnect hebben we een veilige manier ontwikkeld om de verhalen die mensen aan de eettafels of op andere plekken delen over werksituaties op te halen en daarmee te werken. Dit beseffen steeds meer bestuurders van organisaties. Specifiek op het thema behoud van personeel gaan we binnenkort voor meerdere zorgorganisaties structureel luisteren naar werksituaties waarover mensen zeggen: dit was een haarscheurtje in mijn werkmotivatie. Of juist een lijmmoment.

In de vorige ronde met vier organisaties leerden we hoe mensen zich meer gewaardeerd voelen. Hoe mensen roosters procedureel en distributief beleefden en hoe dat anders kan. We leerden van de beleving van verandergolven in organisaties.

Wil je beweging brengen in taaie werkgerelateerde vraagstukken over de werkende mens in organisaties, zoals retentie van personeel, stimuleren van werknemersbetrokkenheid, stimuleren van een cultuur met interpersoonlijke veiligheid, succesvol innoveren van werk o.a. vanuit de kennis in de organisatie? Wil je veranderingen monitoren en een lerende organisatie zijn mede vanuit het perspectief van de cliënt?

Ontdek de kracht van werken met verhalen en laat verhalen jouw pad verlichten! 

De verhalen aan het begin van dit blog zijn gedeeltelijk op waarheid gebaseerd en met toestemming gedeeld.

Deel dit bericht

Scroll naar boven