Evalueer, leer en verbeter door verhalen
StoryConnect Academy
Ervaren hoe werken met verhalen in de praktijk gaat? Zelf aan de slag als facilitator in jouw organisatie? We heten je van harte welkom als deelnemer aan de trainingen bij onze StoryConnect Academy. Leer wat een StoryCycle is en maak je trajectplan tijdens de workshop StoryStart in éen dag, verdiep je kennis en vaardigheden als facilitator in de training StoryWorks, of neem een kijkje in vreemde keukens en doe kennis en inspiratie op tijdens Stories2Connect. Onze StoryAcademy heet je van harte welkom!
Michiel Boot
Michiel heeft12 jaar les gegeven aan de SIOO en is gespecialiseerd in interventies in complexe systemen. Michiel is ruim 2 jaar verbonden aan StoryConnect.
28 september: Stories2Connect
Save the date!
28 september is het moment voor relaties die werken met verhalen te ontmoeten en elkaar te inspireren. Er is gelegenheid om een kijkje in elkaars keuken te nemen en enkele relaties vertellen over hun trajecten, inzichten en opbrengsten. Ook zijn er zijn korte workshops om kennis te maken met nieuwe werkvormen en benaderingen, verzorgd vanuit het team StoryConnect. We sluiten af met een netwerkdiner.
De bijeenkomst is bedoeld voor relaties van StoryConnect.
Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst.
Het begint om 13:30 uur en we sluiten af na een diner rond 20:00 uur.
Locatie:
Drakenburg
Dr. Albert Schweitzerweg 1
3744 MG Baarn
Aansluiten? Relaties en klanten kunnen zich aanmelden tot 7 september via onderstaande button.
Nieuw vanaf september 2023: StoryStart & StoryBasics
StoryStart – de basis van werken met verhalen in éen dag
Een kickstart voor een nieuw verhalentraject. De interne werkgroep begint met de workshop StoryStart. In de ochtend wordt een eerste ervaring opgedaan met de methode door een vertel,-en duidingstafel. In de middag wordt het cycle plan ontwikkeld.
StoryBasics – Vergroot inzicht in verschillende aanpakken bij complexe vraagstukken
‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. ‘ (Einstein). Het gedachtengoed van werken met verhalen kent haar oorsprong in de complexiteitsbenadering van een organisatie. Hierin wordt gesproken van vraagstukken en niet van problemen. Het lineair denken is daarin losgelaten. Complexe vraagstukken, zover ze kenbaar zijn, vragen om andere aanpakken dan het gebruikelijke stappenplan om van ‘ist’ naar een gewenste ‘soll’ te gaan.
In de workshop wordt aan de hand van een simulatie rondom een casus inzicht verworven over de manieren van veranderen in een complexe vraagstuk. Een klassieke veranderaanpak wordt daarbij vergeleken met een verhalende aanpak. En er wordt gereflecteerd op de eigen praktijk.
Deze workshop van slechts een halve dag is speciaal ontwikkeld voor bestuurders en HR-directeuren die overwegen om met verhalen te gaan werken of daar kennis van te nemen.
Ook kennismaken met de kansen die werken met verhalen biedt? Mail voor meer informatie via onderstaande button.
2 en 3 oktober: Facilitator StoryWorks
Volg de 2-daagse training Facilitator StoryWorks op 2 en 3 oktober en vervul een actieve rol in het begeleiden van werksessies en verhalentafels in jouw organisatie.
Deze training is bedoeld voor practitioners die al iets weten van het werken met verhalen omdat ze betrokken zijn (geweest) bij een project van ons. Jij hebt de ambitie om zelf aan de slag te gaan met verhalend leren, verbeteren en veranderen. Bijvoorbeeld omdat je de een grotere rol wilt nemen in het verhalentraject in jouw organisatie.
In deze training reiken we je de tools aan en oefenen we competenties om enkele narratieve werkvormen uit te voeren zoals vertelkringen, verteltafels en duidingssessies. Aan het einde van deze twee dagen kun je jezelf Facilitator StoryWorks noemen.
In twee dagen leer je onder andere over:
– enkele theoretische achtergronden van onze methodiek
– narratieve werkvormen die je als facilitator in jouw organisatie kunt gaan toepassen
– hoe je een concreet vraagstuk aangepakt door middel van het werken en leren met ervaringen verteld in verhalen, ook wel PNI (Participatory Narrative Inquiry) genoemd.
– sociale groepsvaardigheden die nodig zijn als facilitator van vertelkringen, verteltafels, tijdlijnen en duidingssessies.
– organisatiedynamieken, waarin complexiteit, orde en systemische patronen spelen.
Je maakt kennis met achtergrondliteratuur en inspirerende online-informatie. Je ontmoet collega’s uit andere organisaties en, na afronding, kun je je aansluiten bij ons Practitioner Netwerk. Regelmatig organiseert StoryConnect practitionerbijeenkomsten waar je je kennis kunt opfrissen en waar we casuïstiek bespreken.
PNI in het kort
PNI gaat uit van de verhalen van medewerkers, klanten en andere betrokkenen. De methode heeft oog voor en werkt met verschillen in werkelijkheidsbelevingen en is participatief. Na het delen van verhalen gaat het om pragmatisch en gezamenlijk zoeken naar interventies die werken. Interventies die vaak beginnen met kleine duwtjes en experimenten en bij succes breder kunnen worden toegepast. Vaak ontstaat er een vorm van nieuw kijken en denken in het proces en dat leidt tot een nieuw doen zowel bij medewerkers als bij het management.
10 oktober: Ketenbreed Leren in jeugdhulp met verhalen
Ben jij ook benieuwd hoe je kan “evalueren, leren en verbeteren” in Jeugdhulp door verhalen van jongeren, ouders en werkers in Jeugdhulp? Op 10 oktober 2023 organiseert Ketenbreed Leren in samenwerking met het Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals van het Nederlands Jeugdinstituut een interactief symposium dat volledig is gewijd aan hoe te leren van casus en verhalen. Marjan de Lange en Mariska van de Steege delen de leeropbrengsten van Ketenbreed Leren.
Vanuit StoryConnect vertellen we hoe de kennis die aanwezig is bij jongeren, ouders en werkers in Jeugdhulp kan worden benut voor het beter aansluiten bij wat nodig is. En gaan we met de workshop deelnemers aan de slag met verhalen uit Jeugdhulp.
Begeleiders: Marco Koning en Wytske de Vries