Luisterende Wijkwijzers ontwikkelen door in Enschede

We staan bekend als de mensen van het vertelpunt. Gelukkig is dat niet het enige waarvoor we worden benaderd. Gemeente Enschede zocht contact met ons omdat ze verteltafels wilden laten uitvoeren. Heerlijk als een klant deze vraag stelt. Wat achter deze initiële vraag zat was een grotere wens namelijk: ga met ons op stap om van luisteren naar de dagelijkse praktijk te komen tot verandering voor de Wijkwijzers. Sinds 2018 zijn er, verspreid over wijken in Enschede, negen Wijkwijzers. Dit zijn inlooppunten waar inwoners terecht kunnen voor vragen of advies over alles wat te maken heeft met zorg en welzijn. Dit is een heel breed terrein. Denk daarbij onder meer aan hulp bij het invullen van formulieren of het begrijpen van ‘moeilijke’ brieven, problemen met instanties, financiële problemen of vragen, hulp bij opvoeden en zorg, meedoen in de maatschappij (o.a. vrijwilligerswerk), aanvragen van ondersteuning op verschillende terreinen, vragen of problemen rond wonen enz.

We ontwikkelden en voerden het volgende proces uit:

  1. Ophalen via verteltafels van verhalen bij vrijwilligers en professionals van alle Wijkwijzer-locaties in Enschede
  2. Op een verhalende manier interviewen van inwoners die gebruik maakten van de ondersteuning van Wijkwijzers
  3. Met elkaar betekenis geven van de gedeelde verhalen bij de verschillende Wijkwijzers. En samen genereren van ideeën om de Wijkwijzers (nog) beter te laten functioneren.
  4. Organiseren van een markt waarin Wijkwijzer medewerkers konden stemmen op elkaars verbeter ideeën.
  5. Evalueren van de effecten van het inpassen van de verschillende verbeter ideeen.

En zo startten we vanaf april een mooie reis met mooie verhalen en waardevolle ontmoetingen. Een project zoals dit laat zien dat werken met verhalen mensen aan elkaar verbindt en opnieuw verbindt aan de bedoeling van het werk. Op 22 september werd de markt gehouden tijdens een heerlijke barbecue. Op posters waren verbeter-ideeën uitgewerkt door de verschillende Wijkwijzers. Wethouder Arjan Kampman nam actief deel. De aanwezigen selecteerden 6 posters om mee aan de slag te gaan. De gemeente beloofde medewerking om de verbeter-ideeën verder te brengen. In het voorjaar evalueren we samen waar we staan.

Deze opdracht is een mooi voorbeeld van ons werk waar geen vertelpunt aan te pas is gekomen, maar wel een volledige StoryCycle is ingericht en uitgevoerd. 

Meer lezen hoe hier vanuit de gemeente publiciteit aan werd gegeven, klik hier.

Deel dit bericht

Scroll naar boven