Violet Oosterwijk bij StoryConnect

De kracht van verhalen leerde ik kennen tijdens mijn studie Liberal Arts & Sciences (BSc) aan het Leiden University College, richting publieke gezondheid. In de collegebanken leerde ik de feiten en de cijfers van mijn nieuwe vakgebied en ontwikkelde ik een kritische blik op mijn nieuwe kennis. Toen mijn moeder een ernstige diagnose kreeg, veranderde er iets. De wereld van gerandomiseerde onderzoeken, kritiek op symptoombestrijding en keuzes tussen behandelmethodes had een verhaal gekregen, ons verhaal over deze situatie en onze beleving. Dit persoonlijke verhaal veranderde mijn blik op de gezondheidszorg van veraf naar dichtbij. Daarnaast kreeg ik meer aandacht voor de interactie tussen die meerdere belevingen en eerdere blikken – hoe persoonlijke verhalen de kracht hebben om iets te zeggen over het geheel. Hierover schreven we samen het boek ‘Je geld of je leven’, waarin zij haar persoonlijke verhaal deelt. Als co-auteur plaatste ik het verhaal in een breder kader met behulp van de inzichten uit mijn scriptie die ik schreef over haar ziekte. Daarom besloot ik tijdens mijn vervolgstudie Global Health (research)(MSc) om in 2020 een stage te doen bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Daar bestudeerde ik verhalen van kinderen over kind- en gezinsgerichte zorg in ziekenhuizen om de kwaliteit van de ziekenhuis-zorg in Nederland te evalueren. StoryConnect ondersteunde me destijds in dat proces op methodologisch vlak. Hun werkwijze, het team en hun werkveld spreekt me aan. Na het afronden van mijn studie en een lange reis ben ik dan ook blij dat ik me nu bij hen mag aansluiten.

Deel dit bericht

Scroll naar boven