Iva Bicanic over genitale respons en haar narratief onderzoek

Iva Bicanic genitale respons narratief onderzoek

‘Ik schaam mij kapot’

Iva Bicanic: “De genitale respons tijdens seksueel misbruik is een automatische reactie van het lichaam op aanrakingen of stress. Ook NA seksueel misbruik kunnen mensen enorme last en diepe schaamte ervaren van (continue) lichamelijke opwinding gekoppeld aan hun herinneringen. Dit blijkt uit het narratieve onderzoek ‘Ik schaam mij kapot’ van Centrum Seksueel Geweld met StoryConnect en één van haar samenwerkingspartners Arno Terra.

Iva over dit onderzoek: “Niet eerder heb ik ontdekkingen van deze omvang en betekenis opgedaan. Kennis over de genitale respons tijdens en NA seksueel misbruik is wezenlijk voor slachtoffers, partners en hulpverleners. Maar ook voor plegers die deze reacties ten onrechte kunnen opvatten als bewijs van toestemming of genot.

Een factsheet is in de maak, net als het verder uitzoeken hoe mensen hiervan af kunnen komen. Lees alvast dit artikel voor het EMDR magazine: https://storyconnect.nl/wp-content/uploads/2023/09/Ik_schaam_mij_kapot__1694172661.pdf

In science café Tivoli is Iva ook te zien en te horen: https://www.youtube.com/live/hPVSRD1_lGw?si=3gVSzILm6bdH8hDU

Deel dit bericht

Scroll naar boven