Dutch ID Monitor in 2023

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken evalueert sinds 2015 de kwaliteit van het paspoort en de Nederlandse Identiteitskaart door te luisteren naar de verhalen uit de praktijk. We lopen met hen een StoryCycle af van: praktijkverhalen ophalen – met elkaar duiden van opgehaalde informatie – (kleine) verbeteringen bedenken met elkaar – inpassen van verbeteringen. Naast gemeentes en provincies doen de partijen op de abeelding (weer) mee, door de komende weken anoniem praktijkverhalen te delen via de Dutch ID Monitor. Zo dragen ze bij aan de doorontwikkeling van het Nederlands paspoort en de Nederlandse Identiteitskaart. Na eerdere StoryCycles werden in de afgelopen jaren veel zaken aangepast aan het Nederlands paspoort en/of de Nederlandse Identiteitskaart. Enkele voorbeelden zijn:
  • geen gebruik van het cijfer 0 en letter O in het documentnummer, dit leverde te veel fouten op in de praktijk;
  • afschaffen ImagePerf®;
  • meer tactile informatie op houderpagina van het paspoort en Idenititeitskaart;
  • grotere foto ID-kaart.
De RvIG laat zo zien zowel de stem van en de ideeën van controleurs te gebruiken voor het optimaliseren van de beveiligingsconcepten van beide documenten. Zodat de controleurs zo goed mogelijk in staat zijn hun werk uit te kunnen voeren. Nergens in de wereld wordt op zo’n structurele manier al jaren gebruik gemaakt van de praktijkkennis van eerstelijns controleurs van documenten.

Deel dit bericht

Scroll naar boven