Behoud het personeel door te luisteren

De laatste tijd zijn we meer actief op het gebied van de “werkende mens”. Bijvoorbeeld narratief werkbelevingsonderzoek, herontwerp van werk en behoud van personeel in de zorgsector. De laatste was voor ons zeer betekenisvol. Het verloop onder zorgpersoneel is zeer groot. Veel onderzoeken zijn hiernaar gedaan op een klassiek wetenschappelijke manier. Bestuurders van vier organisaties konden hiermee echter moeilijk uit de voeten in hun eigen organisatie, lees dit moeilijk omzetten in (gedragen) interventies. Zij kozen voor een andere aanpak. Vanuit deze vier zorgorganisaties deelden ruim 500 mensen die de organisatie hadden verlaten of daar nog werkzaam waren verhalen over situaties die ze hadden meegemaakt waardoor ze twijfelden of er een goede fit was tussen hen en de organisatie. We noemden dit haarscheurtjes. En mensen deelden over succesvolle lijmpogingen om de haarscheurtjes te herstellen.

Met een afvaardiging van de vier organisaties ontdekten we dat er voor iedere organisatie veel potentie zat in de verhalen om te veranderen. We begeleidden hen in het formuleren van kleine initiatieven die gemakkelijk kunnen worden ingepast in hun organisatie. Zodat het zelfherstellend vermogen van een organisatie kan toenemen; het risico op het optreden van een haarscheurtje wordt verkleind en de kans op een succesvolle lijmpoging wordt vergroot. #narratiefwerk #ontwikkelgerichtwerken

Deel dit bericht

Scroll naar boven