Fly on the wall op Stories2Connect2024

Stille stemmen is het thema van de tweede editie van de Stories2Connect-dag. Dat roept direct vragen op: stille stemmen zwijgen, zou je denken, terwijl hier de uitwisseling van verhalen op de agenda staat. Hoe zit dat? Over welke stemmen gaat dit? Moeten we dat ‘stil’ niet zo letterlijk nemen? ‘Stil’ kan ook ‘kalm & vreedzaam’ en ‘onopgemerkt of geheim’ betekenen. Interpretaties die vermoedelijk beter passen bij de verhalen waaraan StoryConnect deze middag een podium geeft. 

Vonken

Erwin Duurland heet de aanwezigen welkom: na het succes van de eerste Stories2Connect-dag in 2023 heeft het team van StoryConnect besloten van dit event een nieuwe traditie te maken. Er is ook kritisch naar de eigen rol gekeken: want kwam het verhaal van StoryConnect zelf vorig jaar voldoende uit de verf? 

Deze middag is bedoeld om terug- en vooruit te blikken en vooral om veel verhalen uit te wisselen. Erwin hoopt dat er daardoor ‘vonken zullen overspringen’, dat de deelnemers elkaar zullen inspireren. 

Caroline de Bes, die ook de rol van host vervult, heeft een volle rugzak meegenomen. Haar bagage illustreert wat er in het afgelopen StoryConnect-jaar zoal is gepasseerd: een boek over psychologische veiligheid, waarvoor binnenkort een zogenaamd vertelpunt zal verschijnen (Een ‘vertelpunt’ is een digitaal hulpmiddel om verhalen te delen). 

, een ‘vertelstok’, gebruikt aan verhalentafels om letterlijk het stokje – en daarmee het woord – aan elkaar over te geven, een doosje Storycubes, hulpmiddel om verhalen los te krijgen, een stapel post-its met daarop de duidingen van al die verhalen, en een gezangenboek van Carolines oma. Dat laatste heeft vooral een symbolische betekenis. Een verwijzing naar dat andere boek dat Marco Koning – spin in het StoryConnect-web – tot steun is geweest toen zijn gezondheid hem het afgelopen jaar even in de steek liet. Hij is er weer en daar is het hele team dankbaar voor. Erwin vist tot slot een smartphone uit de rugzak en licht toe dat StoryConnect voortdurend onderzoekt hoe technologie en in het bijzonder AI, kan helpen bij het werken met verhalen. 

In vergelijking met de eerste editie is StoryConnect letterlijk meer in beeld. De ruimte is opgeluisterd met panelen in de felle kleuren van de huisstijl die de aanwezigen een inkijkje geven in de verschillende lopende projecten, zoals bijvoorbeeld ‘De Innovatieagenda’, over oa de toepassingen van AI in het werken met verhalen; ‘Werkbeleving’, bij een grote financiële instelling en ‘MDFT’, Multi Dimensionale Familie Therapie.

Drijfveren

Ook presenteren Caroline en Violet Oosterwijk persoonlijke verhalen. Caroline doet dat aan de hand van een kunstwerk dat zij samen met haar gezin maakte, op zoek naar een nieuwe manier van communiceren. Het idee daarachter was alle gezinsleden een stem te geven, elkaar beter te zien en te horen. Het maakt de drijfveer om te werken met verhalen en aandacht te hebben voor de zwijgzameren onder ons, tastbaar. 

Violet vertelt hoe de ziekte van haar moeder bepalend is geweest voor het onderzoek dat ze in haar studie Global Health deed. Samen met haar moeder schreef ze een boek. Ook deze geschiedenis is illustratief voor het thema van de dag. In dit geval gaat het om de stille stem van een langdurig zieke die in actie komt voor de eigen gezondheid. Je begrijpt ogenblikkelijk hoe Violet bij StoryConnect terechtgekomen is, wat haar beweegt om met de verhalen achter de cijfers te werken. Het zogeheten passieproject dat ze onder haar hoede heeft, heet Je leefstijl als medicijn.

De presentaties maken nieuwsgierig naar de drijfveren van de andere teamleden. Zijn alle medewerkers van StoryConnect zo beïnvloed door persoonlijke ervaringen bij hun keuze voor dit werk?

Verschillende Samenwerkingspartners luisteren deze Stories2Connect-dag op met presentaties. Heeft het thema van de dag, waarop ook de sprekers zijn geselecteerd, ertoe bijgedragen dat de deelnemers dit keer voor een belangrijk deel in het sociaal domein werkzaam zijn?

Meetellen is een onderzoeksbureau dat zich ten doel stelt om mensen in kwetsbare situaties te bereiken en hen een eerlijke kans te geven hun mening te geven. Ervaringsdeskundige panelleden, panelmedewerkers en onderzoekers doen daarom verschillende soorten onderzoek. Missie van Meetellen, is ‘alle stemmen gehoord’. Het bureau is gespecialiseerd in kwalitatief, participatief onderzoek. Verschillende medewerkers van dit waardengedreven collectief vertellen bevlogen over hun ‘in-principe-samen’-principe en hun geloof in mensen en hun talenten. Liefde, geduld en aandacht zijn de kernwoorden in het verhaal van Meetellen. Voor een project in Amsterdam werkt het bureau samen met StoryConnect.

Helena Hartholt van Buro Troje en Wil Molenaar van Wils-Kracht hebben onderzoek gedaan voor Stichting Phusis en daarbij voortgeborduurd op de StoryConnect-methode. Phusis is een organisatie die zich inzet voor mensen die tussen wal en schip zijn gevallen. De stichting biedt hun een woon- en een werkplek en probeert nieuw perspectief te bieden door het accent te leggen op mogelijkheden en niet op beperkingen. Gelijkwaardigheid in de relatie met bewoners en deelnemers is het uitgangspunt. Phusis streeft ernaar hen (weer) deel te laten uitmaken van de samenleving en hun dromen en verlangens te voeden. Om inzichtelijk te maken welke resultaten deze aanpak oplevert, is onderzoek nodig. Bij het narratieve, participatieve onderzoek dat Helena en Wil uitvoerden, hebben verschillende bewoners als raadgevers opgetreden. Zij leverden een bijdrage aan zowel het verzamelen van verhalen als aan het duiden ervan. De aanwezige bewoners en stafleden van Phusis vertellen enthousiast over de methodiek en benadrukken dat deze manier van onderzoek doen op veel niveaus in de organisatie in te zetten is.

Ladders & lijnen

Na een korte pauze worden de aanwezigen uitgenodigd om deel te nemen aan twee workshops: ‘Werken met ladders van betekenisgeving’ en ‘Werken met tijdlijnen’. In de laatste workshop is ‘het toekomstbeeld over cultuur’ als thema gekozen. Drie groepen delen hun recente culturele ervaringen met elkaar (van bezoek aan de plaatselijke jazzclub tot een concert van Taylor Swift) en bespreken de betekenis ervan. Ook worden er toekomstscenario’s uitgewerkt. In een mum van tijd hangen er drie panelen vol met kleurige, beschreven post-is. Aan ideeën ontbreekt het niet, aan tijd om dieper op de zaken in te gaan wel. In elk geval is duidelijk geworden hoe je bij narratief onderzoek de invalshoek van een tijdlijn kunt benutten en daar was het het StoryConnect-team natuurlijk om te doen. 

Kanttekenaar

Alje Bosma, tekstschrijver, theatermaker en troubadour heeft de middag ‘in de kantlijn’ doorgebracht en daar waarnemingen verzameld. Hij is met Ingrid Kroeze, een van de deelnemers, in gesprek geraakt en dat heeft geresulteerd in een ‘sneldicht’ dat zij met verve presenteert. Het heeft de vorm van een dialoog en aan het woord is ‘de vonk’.

Alje blikt met groot associatief vermogen – via schaapskooi, de Lek en een carnavalslied – terug op thema’s en verhalen die de revue zijn gepasseerd. Voordat de aanwezigen de gesprekken voortzetten op het nazomerse terras bij een goed glas, nodigt hij eenieder uit de vonken die zijn ontbrand in een hoge hoed te blazen. Aan StoryConnect de schone taak om uit deze berg inspiratie, observaties en evaluaties een thema voor een volgende Stories2Connect-dag te toveren.

Deel dit bericht

Scroll naar boven