ROI van werken met verhalen voor personeelsbehoud

Een Beschouwing over Rendement en Complexiteit

 
In deze blog maken we een bewuste stap: we benoemen concreet rendement, iets wat we doorgaans met terughoudendheid benaderen. Deze keuze maken we om twee specifieke redenen.
 
Ten eerste doen we dit omdat de betrokken bestuurders zelf deze duiding aan ons werk hebben gegeven. Wanneer zij een directe lijn trekken tussen onze interventies en de resultaten die zij waarnemen in hun organisatie, erkennen we deze waarneming als waardevol inzicht van binnenuit.
 
Ten tweede reageren we op de expliciete vraag om het rendement van onze dienstverlening scherper in beeld te brengen. Deze vraag nodigt ons uit om preciezer te articuleren waar onze toegevoegde waarde ligt.
 
Tegelijkertijd blijven we terughoudend in het claimen van eenvoudige oorzaak-gevolg relaties. De complexiteit van de vraagstukken waarmee we werken laat zich niet vangen in simpele “als dit, dan dat” formules. Organisatieverandering, cultuurontwikkeling en menselijke dynamiek zijn vervlochten met talloze factoren die elkaar beïnvloeden in een constant evoluerend systeem.
 
Deze spanning – tussen het benoemen van concreet rendement én het erkennen van complexiteit – karakteriseert onze benadering. We willen verantwoordelijkheid nemen voor onze bijdrage zonder te vervallen in reductionistische claims. Het is juist in deze balans dat we het meest integer kunnen reflecteren op de waarde van verhalend werken in organisaties.

ROI van werken met verhalen voor personeelsbehoud

De afbeelding laat een resultaat zien van een organisatie na een storycycle werken met verhalen: een jaarlijkse vermindering van personeelsverloop met 3%, heeft geleid tot een jaarlijkse besparing van €690.000.

Dit succes illustreert de kracht van het werken met verhalen als methodiek binnen organisaties. Deze ROI Return On Investment werd bereikt door de inzet van betrokken medewerkers binnen de organisatie.Het succes is te danken aan de drieledige methodiek die binnen de organisatie werd toegepast:

Werken met verhalen: Medewerkers  kregen de gelegenheid om hun ervaringen, motivaties en uitdagingen te delen in een veilige omgeving.

Participatief werken: Het initiatief werd niet top-down opgelegd, maar ontstond door actieve betrokkenheid van medewerkers op alle niveaus. Het HR-team werkte samen met teamleiders en medewerkers om het proces vorm te geven.

Benutten van aanwezige kennis: Er werd expliciet ruimte gemaakt voor de expertise en inzichten die emergeerden vanuit de organisatie. Medewerkers konden bijvoorbeeld delen wat hen motiveerde om te blijven en medewerkers deelden welke haarscheurtjes zij meemaakten in hun motivatie voor het werk.

Het HR-team nam het voortouw, maar de echte kracht lag in de brede betrokkenheid:

Interne 

Leidinggevenden als ambassadeurs: Teamleiders werden betrokken om het belang van verhalen delen te ondersteunen en tijd vrij te maken voor deelname.

Vrijwilligers en cliënten: Ook hun perspectieven werden meegenomen, wat het werken met verhalen betekenisvoller maakte voor medewerkers.

– Communicatieteam: Zij zorgden voor het delen over het deelproces op intranet en in nieuwsbrieven, waardoor de energie van het project werd vergroot.

De concrete resultaten

De daling van het personeelsverloop met 3% kwam niet uit de lucht vallen:

Toegenomen werkplezier: Door verhalen te delen over wat werk betekenisvol maakt (eigen reflectie), werd het bewustzijn over de waarde van het werk vergroot.

Betere onderlinge verbinding: Medewerkers leerden elkaar op een dieper niveau kennen, wat leidde tot sterkere teams en meer onderling begrip.

Eerlijke communicatie over uitdagingen: Problemen werden bespreekbaar, waardoor ze eerder opgelost konden worden voordat ze reden werden om de organisatie te verlaten.

Gedeeld eigenaarschap: Medewerkers voelden zich meer betrokken bij de organisatie als geheel omdat hun stem werd gehoord.

Doorvertaling naar beleid: Inzichten uit de verhalen werden door het management gebruikt om concrete verbeteringen door te voeren in arbeidsvoorwaarden en werkprocessen.

De financiële impact

De jaarlijkse besparing van €690.000 werd bereikt door:

– Verminderde wervings- en selectiekosten
– Lagere kosten voor inwerken en opleiden van nieuwe medewerkers
– Minder productiviteitsverlies tijdens vacatureperiodes
– Behoud van kennis en ervaring binnen de organisatie
– Vermindering van kosten voor tijdelijke inhuur.

Deel dit bericht

Scroll to Top