Het verhaal van SHERPa en Amerpoort: De weg naar samenvoeging
In de aanloop naar de samenvoeging van SHERPa en Amerpoort werd gekozen voor een methodiek die bestond uit drie essentiële elementen:
a. Werken met verhalen: Het centraal stellen van persoonlijke ervaringen/narratieven
b. Participatief werk: Actieve betrokkenheid van alle stakeholders in het proces
c. Gebruik maken van aanwezige kennis en beleving: Het erkennen en benutten van de expertise en inzichten die al aanwezig waren bij betrokkenen.
SHERPa en Amerpoort kozen bewust voor deze methodiek omdat ze erkenden dat een organisatiefusie meer is dan alleen het samenvoegen van structuren en systemen. Ze begrepen dat de rijkdom aan kennis, ervaring en betrokkenheid bij medewerkers, cliënten en andere stakeholders cruciaal was voor een succesvolle integratie.Verteltafels als werkvorm
Als praktische uitwerking van deze methode werden verteltafels georganiseerd. Deze bijeenkomsten boden een gestructureerde setting waarin mensen hun verhalen konden delen. De werkvorm was specifiek ontworpen om:
– Een veilige omgeving te creëren voor het delen van persoonlijke ervaringen
– Gelijkwaardigheid tussen deelnemers te bevorderen
– Ruimte te bieden voor verschillende perspectieven
– De collectieve wijsheid van beide organisaties naar boven te halen
Het proces in de praktijk
De bijeenkomsten werden gefaciliteerd door gespreksleiders die zorgden dat alle drie de elementen tot hun recht kwamen:
Deelnemers uitgenodigd om betekenisvolle ervaringen te delen die illustreerden wat voor hen de essentie was van het werken bij SHERPa of Amerpoort.
Het participatieve aspect kwam tot uiting in de diverse samenstelling van de verteltafels, waarbij zowel medewerkers, vrijwilligers van verschillende afdelingen en lagen als cliënten en familie werden betrokken. Menwerd uitgenodigd om actief bij te dragen.
Voor het benutten van aanwezige kennis werden deelnemers gestimuleerd om niet alleen ervaringen te delen, maar ook inzichten over wat wel en niet werkt in de praktijk, en ideeën voor de toekomstige organisatie.
De impact van deze aanpak
Door deze methodische aanpak ontstond een rijk beeld van beide organisaties. De verhalen maakten duidelijk welke waarden echt leefden op de werkvloer en bij cliënten. De participatie zorgde voor breed draagvlak en eigenaarschap. En het gebruik van aanwezige kennis leidde tot praktische inzichten die de formele fusieplannen verrijkten.
Een belangrijk effect was dat de lopende samenvoeging niet wordtervaren als iets dat ‘van bovenaf’ werd opgelegd, maar als een gezamenlijk proces waarbij ieders bijdrage waardevol was. De methode hielp om impliciete kennis en culturele elementen expliciet te maken, zodat ze bewaard konden blijven in de nieuwe organisatie.
De integratie van SHERPa en Amerpoort werd hierdoor een proces waarin het menselijke aspect centraal stond, met de verteltafels als krachtige werkvorm om de stemmen van alle betrokkenen tot hun recht te laten komen.
https://www.amerpoort.nl/binaries/content/assets/amerpoort/Nieuws/2023/fusiedocument_samenvatting.pdf
https://www.sherpa.org/assets/uploads/Bestuur-organisatie-Kwaliteitsrapport/Kwaliteitsbeeld-2023-samenvatting-en-cli%C3%ABntversie-gecomprimeerd.pdf