StoryConnect start onderzoek naar lessen uit het Grensmaas project voor natuurlijke klimaatoplossingen
Met trots kondigen wij aan dat StoryConnect bijdraagt aan een belangrijk onderzoeksproject rond de Grensmaas, één van de oudste en meest succesvolle natuurlijke klimaatoplossingen van Nederland. In samenwerking met het Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en diverse academische partners gaan wij de komende periode onderzoeken welke lessen we kunnen trekken uit ruim 40 jaar ervaring met dit unieke rivierherstelproject.
De Grensmaas, het 43 kilometer lange grindrijke rivierdeel tussen Maastricht en Roosteren, is een schoolvoorbeeld van hoe natuurlijke oplossingen kunnen bijdragen aan waterveiligheid én natuurontwikkeling. Na de overstromingen van 1993 en 1995 werd hier gekozen voor een revolutionaire aanpak: de rivier meer ruimte geven in plaats van hogere dijken bouwen. Dit “Ruimte voor de Rivier” concept heeft niet alleen gezorgd voor betere bescherming tegen overstromingen, maar ook voor de ontwikkeling van 3000 hectare nieuwe riviernatuur.
Als onderdeel van het Living Lab Grensmaas project gaat StoryConnect met haar expertise ide verhalen en ervaringen verzamelen van alle betrokkenen bij dit project. Er is vooral nieuwsgierigheid naar hoe de percepties van verschillende belanghebbenden door de jaren heen zijn verschoven, welke onverwachte ontwikkelingen er waren, en wat de positieve en negatieve effecten zijn geweest van deze natuurlijke aanpak.
Deze inzichten zijn van onschatbare waarde voor toekomstige klimaatadaptatie projecten in Nederland en daarbuiten. Met de toenemende uitdagingen van klimaatverandering wordt de behoefte aan effectieve, natuurlijke oplossingen alleen maar groter. Door de lessen uit het Grensmaas project te verzamelen en tecanalyseren, kunnen we bijdragen aan betere besluitvorming over natuurlijke klimaatoplossingen in de toekomst.
Wilt u bijdragen aan dit onderzoek of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Erwin Duurland, de projectleider vanuit StoryConnect.