My Story, My Rights

In het “My Story, My Rights” project werkt Light for the World samen met ADD en Nudipu aan het versterken van eigen regie van groepen met een beperking in het opkomen voor hun rechten op het platteland van Uganda. Hun ervaringen, de betekenisgeving en interventies worden ontwikkeld en gedeeld door deze groepen en dienen ook als input voor Oegandese schaduw-rapportages over de voortgang van de implementatie van het VN conventie voor rechten van mensen met een beperking. Hierover is een publicatie verschenen.

De uitdaging

Het leven met een beperking is nergens echt makkelijk, maar in Afrika is het extra zwaar. Kinderen krijgen vaak geen onderwijs en dus geen toekomst. In het EmployAble project helpt Light for the World gehandicapte jongeren in Ethiopië, Kenia en Rwanda aan een beroepsopleiding en betaald werk. Zo’n project vergt vaak flink wat administratie én het is lastig om tijdens het project bij te sturen omdat informatie over de effecten op de deelnemers vaak pas achteraf beschikbaar komt.

De oplossing

StoryConnect ontwikkelde een systeem waarmee de administratieve evaluatie-informatie per student digitaal kan worden ingevoerd. Ook ontwikkelden we een vertelpunt voor het verzamelen van concreet ervaringen van studenten voor, tijdens en na hun opleiding/training. Deze informatie is gekoppeld en continue beschikbaar zodat de projectleiding continu inzicht heeft in wat er goed gaat en wat beter kan. En het werkt. Het Employable project ontving een Innovative Practice award van The Zero Project.

Doorlooptijd in maanden

Aantal ervaringen

Door het verbinden van evaluatie en narratieve informatie kan EmployAble continue bijsturen en verbeteren. Simpelweg omdat ze weten wat er speelt.

Een ervaring

Tevreden met waar ik nu sta
Ik mocht de opleiding sportmassage doen. Daar was ik erg blij mee, want dat is een vrij nieuw vakgebied in Rwanda. Na de opleiding vond ik een stage, maar dat leidde helaas niet tot een vaste baan. Nu, zeven maanden later, ben ik gevraagd om aan de slag te gaan in een gezondheidskliniek. Ze willen sportmassage als nieuwe dienst aanbieden en ik mag proberen daar een succes van te maken. Het is nu nog veel investeren en weinig beloning, maar ik ben tevreden met waar ik nu sta.

Esther

Esther is vanaf haar geboorte blind. Dankzij het project van Light for the World verdient ze nu een inkomen als sportmasseur.

Een project voor

Meer weten?

Andere CitizenConnect toepassingen