Interview met Cynthia Kurtz over PNI in nieuwe GloComNet conversations serie

Over de verrassende verbindingen tussen narratieven, complexiteit en economie

Dat PNI en complexiteit veel met elkaar te maken hebben is duidelijk. Ongeveer een jaar geleden gingen Global Complexity Network en StoryConnect een verbintenis aan, om samen oplossingen te ontwikkelen en te vermarkten. Oplossingen die rekening houden met complexe aspecten van uitdagingen en processen en die onzekerheden in beeld brengen én helpen er mee om te gaan.

Zo wordt er achter de schermen gewerkt aan een eerste gezamenlijke dienst voor de financiële sector. En vóór de schermen was StoryConnect samen met partner Cynthia Kurtz in de GloComNet studio in Hilversum voor de opnamen van twee “GloComNet conversations”. De eerste twee nog wel. Het belooft een mooie serie te worden. GloComNet zegt zelf:

In this series Lex Hoogduin interviews guests from the diverse worlds of complexity: social, economic, scientific.

Een mooie start voor een serie

Het eerste interview staat online. Wij waren er bij en we denken dat het een verrassend interview is geworden. In de introductietekst zegt GloComNet:

The first guest in the series is Cynthia Kurtz. Ms. Kurtz (cfkurtz.com) is a consultant, researcher, and software developer in the field of Participatory Narrative Inquiry, a mixed-methods approach which was originally developed at IBM Research. In 2014, Cynthia published the first and only textbook in the field, Working with Stories (workingwithstories.org). In the interview, she highlights the roots of PNI in Action Research and Narrative Inquiry, and she explains the surprising connections between stories, complexity, and economics. We think you will find their conversation equally surprising.

Het interview bestrijkt dus het ontstaan van PNI, de wortels ervan, en gaat in op de verbinding tussen PNI, narratieven (stories), complexiteit (dat niet alles is te voorspellen) en economie (de wetenschap van goed huishouden). Dat is nogal wat in maar 20 minuten. Maar ach, waarom zouden we het verder uitleggen? Kijk zelf maar ….

We hopen dat het interview kan bijdragen aan het begrip over het grote verschil tussen werken met vragenlijsten en werken met narratieven. Met name het “vallen van de pokerface” blijkt ook in onze projecten een zeer sterk effect én argument. Dat is de reden dat mensen in het project en klanten zo vaak blij zijn achteraf. Er is echt iets gebeurd tijdens het project en je hebt dan echt iets in handen.

PNI ook de focus in de tweede aflevering

We zijn benieuwd naar jullie reacties op en vragen op het verhaal van Cynthia en Lex. Vooral ook omdat er nog meer in het vat zit. Over een paar dagen verschijnt de tweede video in deze serie waarin Lex Hoogduin en Harold van Garderen praten over toepassingen van de StoryConnect cPNI methode in de gezondheidszorg, en diensten zoals voor de financiële sector en voor de overheid. Meer verklappen we niet.