Werken met verhalen

Academy

StoryConnect leidt mensen op binnen organisaties op het gebied van narratieve werkvormen zodat ze deze werkvormen ook zelf kunnen organiseren en begeleiden. Zo wordt de werkwijze geborgd binnen organisaties en kan efficiënt worden gewerkt met verhalen.

Vraag vrijblijvend de mogelijkheden voor een training aan we vertellen je graag meer.

Caroline de Bes

Caroline is al meer dan 5 jaar verbonden aan StoryConnect en is gespecialiseerd in het begeleiden van expedities in organisaties: van A naar beter. 

Michiel Boot

Michiel heeft12 jaar les gegeven aan de SIOO en is gespecialiseerd in interventies in complexe systemen. Michiel is bijna 1,5 jaar verbonden aan StoryConnect.

Training procesbegeleiding

Training procesbegeleiding werken met verhalen.
Begin 2023 maken we de planning voor 2023 bekend.
Wil je meer info? Mail naar info@storyconnect.nl

Wanneer is dit iets voor je?
Wanneer je een regisserende of begeleidende rol hebt -of krijgt- in een leren en verbeteren door verhalen-traject in jouw organisatie en het leuk vindt om meer te weten over de theoretische achtergronden van werken met verhalen. Wanneer je wilt leren hoe je kunt ‘spelen met verhalen’ tijdens het duiden en dit opwerkt naar inzichten voor het ontwikkelproces. Wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen door het delen van je eigen ervaring in werken met verhalen en bereid bent ook bij te dragen aan het leerproces van andere deelnemers.

Wat mag je van ons verwachten?
We zorgen voor een uitdagend programma, ook wanneer je al ervaring hebt. Het is een mix van toegankelijke achtergondtheorie en praktische werkvormen. De werkvormen zijn divers en je kunt kiezen wat het beste past bij de vraagstukken uit jouw praktijk. Daar gaan we bij helpen met praktische formats en oefeningen. Je ontmoet collega’s uit andere organisaties en, na afronding, kun je je aansluiten bij ons practitioners netwerk. Tweemaal per jaar wordt er een practitioner bijeenkomst georganiseerd waar je kennis kunt opfrissen en waar we casuïstiek bespreken.

Inhoudelijk programma op hoofdlijnen

Dag 1
Je maakt kennis met complexiteitsdenken en Participative Narrative Inquiry als methode. Tijdens de praktijkopdracht oefen je je in het ‘kijken door de complexiteitsbril’ in een casus. In de middag volgt introductie van diverse werkvormen waarmee je verhalen kunt delen en gaan we oefenen met het ontwerpen van een goede vraag en hoe je die kunt toetsen.

Dag 2
Werken met verhalen verloopt via een route. We introduceren de routekaart en zoomen in op methodische aanpak. Als procesbegeleider krijg je te maken met groepsdynamiek. Om hierin jouw rol te vinden wordt ingegaan op groepsdynamica en systeemtheorie. Ook worden praktische formats en werkvormen aangereikt. Gedurende de dag wordt geoefend in voorbereiding en uitvoering van diverse narratieve werkvormen zoals future backwards, interview en transscriptie en verteltafels met duiding. Dit vraagt om keuzes te maken: wanneer zet je wat in. Voor het verkennen van een eigen vraagstuk in jouw organisatie bereid je een eigen aanpak voor. Deze kun je na deze training gaan uitvoeren.

Nabespreking
Na enkele weken evalueren we met jou en de collega’s uit jouw organisatie de uitgevoerde praktijkopdracht. De mogelijkheid bestaat dit gezamenlijk te doen met de hele groep.

Over de begeleiders

Caroline de Bes

Caroline is al meer dan 5 jaar verbonden aan StoryConnect en is gespecialiseerd in het begeleiden van expedities in organisaties: van A naar beter. Samen met haar begeleiden we nu een landelijke organisatie in een groot veranderproces. En ontwikkelen we een toepassing om te werken met verhalen op het gebied van werkbeleving.

Michiel Boot

Michiel heeft12 jaar les gegeven aan de SIOO en is gespecialiseerd in interventies in complexe systemen. Samen met hem geef ik les aan een groep veranderbegeleiders in 4 organisaties, gericht op het behouden van zorgpersoneel. We leren ontzettend veel van elkaar. Michiel is bijna 1,5 jaar verbonden aan StoryConnect. Momenteel voert Michiel bij meerdere organisaties projecten uit waar hij zijn veranderkundige expertise en kennis over werken met verhalen kan inzetten. Michiel is mede ontwikkelaar van de aanpak “Jouw Verhaal Onze Zorg” voor het behouden van personeel in zorgorganisaties.

Scroll naar boven